Medische Encyclopedie – Apotheek Julianadorp – Julianadorp

Apotheek Julianadorp

Apotheek Julianadorp

Langevliet 60a 1788 BG Julianadorp Tel:0223-690492

apotheekjulianadorp@ezorg.nl

Met Hemelvaart (donderdag 9 mei) en Pinksteren (19 en 20 mei) is Apotheek Julianadorp gesloten.

Voor spoed gevallen kunt u terecht van 8:00 tot 22:00 uur bij de politheek in het NoordWest Ziekenhuis. locatie Den Helder. Het adres is Huisduinerweg 3 in Den Helder, telefoonnummer 0223-696317. Tussen 22:00 en 8:00 ('s nachts) kunt u voor spoedmedicatie terecht bij de Regionale Spoedapotheek in Alkmaar, Hertog Aalbrechtweg 3a, telefoonnummer 072-5673000.

 

 

Online uw  medicatie bestellen

U kunt uw medicatie bij ons ook online bestellen. Dit kan via onze website www.apotheekjulianadorp.nl

In de taakbalk kiest u voor "Aanvragen medicijnen". In het getoonde uitklapmenu kiest u dan voor "Aanvraag medicatie via herhaalnummer op het etiket".

U kunt ook een app installeren op uw mobiele telefoon. de Recappt. De apotheekcode die u moet invoeren is 502913.

 

Inleveren oude medicatie

Medicijnen over? Laat het milieu niet in de steek en lever ze in bij je apotheek!

Wij zorgen ervoor dat de oude medicatie op de juiste manier wordt vernietigd. Spoel oude medicijnen nooit door de gootsteen of het toilet. Medicijnen die in het oppervlaktewater terecht komen, zijn schadelijk voor de natuur, maar ook de waterzuivering voor goed drinkwater wordt zo steeds moeilijker.

Omdat het vernietigen van oude medicatie erg duur is, vragen wij u om alle medicatie zonder bijsluiters en doosjes in te leveren. Lever dus alleen de strips of tablettenflacons in.

 

Medicijn van ander merk

In 2024 zullen veel geneesmiddelen van een ander merk worden verstrekt. Dit heeft te maken met het voorkeursbeleid van uw zorgverzekeraar en door de wereldwijde tekorten aan geneesmiddelen.

U kunt meestal zonder problemen wisselen naar een ander merk medicijn.
Bij sommige medicijnen en in sommige gevallen kan wisselen naar een ander merk medicijn wel problemen geven. Daarom zijn over wisselen van medicijnen afspraken gemaakt tussen apothekers, artsen, zorgverzekeraars
en patiëntenverenigingen. Uw apotheker controleert altijd eerst of een ander merk medicijn veilig is voor u. En begeleidt u hierbij. Heeft u vragen over uw nieuwe merk medicijn?
Stel ze aan uw apotheker.

Bekijk meer informatie op apotheek.nl/wisselen

 

Corona

Onze apotheek is genoodzaakt een aantal maatregelen te nemen om besmetting met het Cornonavirus te voorkomen.

Kom NIET naar de apotheek als u een van deze symptomen hebt:
– hoesten
– (neus)verkoudheid
– koorts
Neem in dat geval liever telefonisch contact met ons op.
We geven u dan telefonisch advies en lichten toe hoe we u zo snel mogelijk van uw medicijnen kunnen voorzien.

Als u alleen vragen heeft, kom niet naar de apotheek maar bel (tel: 0223-690492)
Betaal zoveel mogelijk per PIN (Contactloos)
Indien u niet naar de apotheek kunt komen, kunnen medicijnen bij u thuis worden bezorgd. Het bezorgen doen we zoveel mogelijk bij u in de brievenbus. Indien dat niet mogelijk is, houdt de bezorger afstand om besmettingsgevaar te verminderen.

U kunt ook gebruik maken van onze 24/7 uitgifte-automaat. U kunt hier uw klaargemaakte recepten afhalen wanneer het u uitkomt, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. De automaat vindt u aan de buitenzijde van de apotheek.

 

Videobellen

Vanaf 1 januari 2021 is het mogelijk om tijdens werkdagen een videoconsult aan te vragen. Dit is in plaats van een gesprek in de spreekkamer. Videobellen gaat via uw smartphone en is dus coronaproof. Het kan van belang zijn voor vragen waarbij persoonlijk contact belangrijk is, bijvoorbeeld bij het geven van inhalatie-instructie. Wilt u een videoconsult? Bel ons op 0223-690492.

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Abnormaal vaginaal bloedverlies

Inhoud

Abnormaal vaginaal bloedverlies

Wat is abnormaal vaginaal bloedverlies?

Als de menstruatie erg onregelmatig is, of als u erg hevig vloeit, spreekt men van abnormaal vaginaal bloedverlies. Dit komt veel voor. Vooral in de jaren na de eerste menstruatie en in de jaren vóór de overgang is de menstruatie vaak onregelmatig en/of heviger. Ook in de jaren hiertussen kan de menstruatie veranderen. Vaak is dit tijdelijk: in de meeste gevallen herstelt het spontaan.

Abnormaal vaginaal bloedverlies ontstaat meestal door een hormonale ontregeling: het evenwicht tussen de vrouwelijke hormonen (oestrogenen en progestagenen) is verstoord. Dit kan geen kwaad. Veel sporten, afvallen, gewichtstoename of oververmoeidheid kunnen het hormonale evenwicht verstoren, net als een spannende situatie of een ingrijpende gebeurtenis.

Abnormaal bloedverlies kan ook ontstaan door vleesbomen in de baarmoeder, ook wel myomen genoemd. Vleesbomen geven meestal hevigere menstruaties dan normaal.

Door overvloedig vaginaal bloedverlies kan bloedarmoede ontstaan; dit gebeurt meestal pas na maanden.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Probeer te bedenken wat de oorzaak zou kunnen zijn van de verandering. Als de menstruatie erg onregelmatig is, of als u erg hevig vloeit, neem dan contact op met uw huisarts.

Neem ook contact op met uw huisarts bij vaginaal bloedverlies na de overgang, of wanneer u vaginaal bloedverlies heeft na seksueel contact.

Kijk voor meer informatie over onregelmatig, overvloedig of tussentijds vaginaal bloedverlies en voor vaginaal bloedverlies na de overgang op www.thuisarts.nl.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Progestageenhormonen
Progesteron is een natuurlijk vrouwelijk geslachtshormoon. Progestageenhormonen hebben ongeveer dezelfde werking als het natuurlijke progesteron. Het regelt samen met oestrogeenhormonen de menstruatiecyclus.

Het hormoon kan een onregelmatige cyclus regelmatig maken en overvloedig bloedverlies verminderen. De bloeding is minder heftig, korter en minder pijnlijk dan een gewone menstruatie. Voorbeelden zijn dydrogesteron, lynestrenol, medroxyprogesteron en norethisteron.

Anticonceptiepil
Behalve het voorkomen van zwangerschap kan de anticonceptiepil ook worden gebruikt om onregelmatige menstruaties te reguleren en overvloedig bloedverlies tijdens de menstruatie te verminderen. De bloeding die in de stopdagen van de pil ontstaat, is geen echte menstruatie maar een onttrekkingsbloeding doordat de hoeveelheid hormonen in uw lichaam afneemt. De bloeding is minder heftig, korter en minder pijnlijk dan een gewone menstruatie.

Er zijn verschillende soorten anticonceptiepillen, zie hiervoor Voorkomen van zwangerschap. Bij abnormaal vaginaal bloedverlies wordt meestal de eenfase combinatiepil, lichte sub-50-pil gebruikt.

Ontstekingsremmende pijnstillers
Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID's genoemd, verminderen behalve de pijn ook de hoeveelheid bloedverlies tijdens de menstruatie met ongeveer een kwart. Voorbeelden zijn ibuprofen en naproxen.

Menopauzepreparaten
Menopauzepreparaten bevatten een oestrogeenhormoon en een progestageenhormoon. In de periode voorafgaand aan de menopauze kan de menstruatie onregelmatig zijn, heviger zijn en langer duren.

Menopauzepreparaten regelen een onregelmatige cyclus in de periode vlak voor de menopauze en verminderen overvloedig bloedverlies. Voorbeelden zijn Kliogest en Activelle.

Oxytocine
Oxytocine is een lichaamseigen hormoon en wordt gebruikt om bloedverlies te voorkomen na een bevalling of een keizersnede. Oxytocine zorgt dat de baarmoeder zich samentrekt. Hierdoor kan het bloeden worden gestopt.

Carbetocine
Carbetocine lijkt op het een lichaamseigen hormoon oxytocine en werkt op dezelfde manier. Het zorgt dat de baarmoeder zich samentrekt, waardoor het bloeden stopt.

Tranexaminezuur
Tranexaminezuur kan overvloedige bloedverlies verminderen. Het voorkomt dat bloedstolsels oplossen. Hierdoor zal de bloeding minder worden.

Terug naar overzicht