Medicijnen in het verkeer – Apotheek Julianadorp – Julianadorp

Apotheek Julianadorp

Apotheek Julianadorp

Langevliet 60a 1788 BG Julianadorp Tel:0223-690492

apotheekjulianadorp@ezorg.nl

Vitamine D niet meer vergoed vanaf 1 januari 2023

Vitamine D en vitamine D met calcium wordt vanaf 1 januari 2023 niet meer vergoed door de zorgverzekeraar. Dit is een besluit van de overheid. U kunt uw vitamine D of vitamine D met calcium gewoon bij de apotheek blijven afhalen, alleen moet u de kosten dan zelf betalen. Wij kunnen dan voor u de medicatiebewaking blijven uitvoeren.

 

Medicijn van ander merk

In 2023 zullen veel geneesmiddelen van een ander merk worden verstrekt. Dit heeft te maken met het voorkeursbeleid van uw zorgverzekeraar en door de wereldwijde tekorten aan geneesmiddelen.

U kunt meestal zonder problemen wisselen naar een ander merk medicijn.
Bij sommige medicijnen en in sommige gevallen kan wisselen naar een ander merk medicijn wel problemen geven. Daarom zijn over wisselen van medicijnen afspraken gemaakt tussen apothekers, artsen, zorgverzekeraars
en patiëntenverenigingen. Uw apotheker controleert altijd eerst of een ander merk medicijn veilig is voor u. En begeleidt u hierbij. Heeft u vragen over uw nieuwe merk medicijn?
Stel ze aan uw apotheker.

Bekijk meer informatie op apotheek.nl/wisselen

 

Online uw  medicatie bestellen

U kunt uw medicatie bij ons ook online bestellen. Dit kan in de patiëntomgeving.  Via de button inloggen (rechtsboven aan de pagina) komt u in de patiëntomgeving  Of ga naar  https://apotheekjulianadorp.uwzorgonline.nl

Voor klanten die al een account hebben: Let op de patiëntomgeving heeft een andere domeinnaam (https://apotheekjulianadorp.uwzorgonline.nl) en is anders vormgegeven.

 

Corona

Onze apotheek is genoodzaakt een aantal maatregelen te nemen om besmetting met het Cornonavirus te voorkomen.

Kom NIET naar de apotheek als u een van deze symptomen hebt:
– hoesten
– (neus)verkoudheid
– koorts
Neem in dat geval liever telefonisch contact met ons op.
We geven u dan telefonisch advies en lichten toe hoe we u zo snel mogelijk van uw medicijnen kunnen voorzien.

Als u alleen vragen heeft, kom niet naar de apotheek maar bel (tel: 0223-690492)
Betaal zoveel mogelijk per PIN (Contactloos)
Indien u niet naar de apotheek kunt komen, kunnen medicijnen bij u thuis worden bezorgd. Het bezorgen doen we zoveel mogelijk bij u in de brievenbus. Indien dat niet mogelijk is, houdt de bezorger afstand om besmettingsgevaar te verminderen.

U kunt ook gebruik maken van onze 24/7 uitgifte-automaat. U kunt hier uw klaargemaakte recepten afhalen wanneer het u uitkomt, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. De automaat vindt u aan de buitenzijde van de apotheek.

 

Openingstijden van de politheek in het Noordwestziekenhuis locatie Den Helder 

De politheek in het Noordwestziekenhuis locatie Den Helder sluit om 23:00 uur . U kunt vanaf 23:00 uur terecht bij de Regionale spoedapotheek  in Alkmaar, Hertog Aalbrechtweg 5a in Alkmaar. Telefoonnummer 072-567 3000.

 

Videobellen

Vanaf 1 januari 2021 is het mogelijk om tijdens werkdagen een videoconsult aan te vragen. Dit is in plaats van een gesprek in de spreekkamer. Videobellen gaat via uw smartphone en is dus coronaproof. Het kan van belang zijn voor vragen waarbij persoonlijk contact belangrijk is, bijvoorbeeld bij het geven van inhalatie-instructie. Wilt u een videoconsult? Bel ons op 0223-690492.

Medicijnen in het verkeer

Sommige medicijnen hebben bijwerkingen waardoor u minder goed kunt autorijden. U wordt er bijvoorbeeld suf van of gaat wazig zien. Op de verpakking of in de bijsluiter leest u of u met uw medicijn mag autorijden.

Sommige medicijnen hebben bijwerkingen die de rijvaardigheid beïnvloeden. U bent bijvoorbeeld onhandiger dan anders, reageert langzamer of ziet minder scherp. Het is dan gevaarlijk om aan het verkeer deel te nemen.

Als u een medicijn gebruikt dat de rijvaardigheid beïnvloedt, moet u niet alleen oppassen met autorijden. Ook aan werken met gevaarlijke machines, fietsen in druk verkeer en op ladders klimmen zijn risico’s verbonden.

Of u helemaal niet mag autorijden of werken met machines, of alleen een tijdje niet, hangt af van het medicijn en uw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld welke medicijnen u nog meer slikt.

Medicijnen die rijvaardigheid beïnvloeden

Medicijnen die invloed hebben op de rijvaardigheid zijn bijvoorbeeld:

  • slaapmiddelen en kalmerende middelen
  • sterke pijnstillers
  • medicijnen bij depressie
  • medicijnen bij allergie, hooikoorts en reisziekte
  • medicijnen bij epilepsie
  • medicijnen bij psychische stoornissen
  • medicijnen bij de ziekte van Parkinson
  • medicijnen bij ADHD

Vraagt u zich af of u wel of niet mag rijden met uw medicijn? Dit kunt u op een van de volgende manieren zien:

  • Er zit een gele sticker op de verpakking met de waarschuwing: ‘Dit geneesmiddel kan het reactievermogen verminderen’.
  • Op het etiket van het medicijndoosje staat dat het medicijn het reactievermogen kan verminderen.
  • In de bijsluiter van het medicijn staat onder het kopje ‘Rijvaardigheid en het gebruik van machines’ of er bijwerkingen zijn die de rijvaardigheid kunnen verminderen.

Wilt u het via internet opzoeken? Dan kunt u op de website Rijveiligmetmedicijnen.nl zien of u veilig kunt rijden met uw medicijn. Of zoek uw medicijn op deze website en bekijk de adviezen over rijvaardigheid onder het kopje: ‘Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?’

Twijfelt u of u met uw medicijn mag rijden? Vraag dan altijd uw arts of apotheker om advies. Doe dit ook als u meerdere medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid beïnvloeden. Deze kunnen het effect versterken.

Advies rijvaardigheid hangt af van medicijn

Vraag bij een waarschuwing over rijvaardigheid altijd aan uw apotheker wat het advies is. Soms mag u een aantal uren niet rijden, soms mag u helemaal niet rijden. Dit komt doordat het ene medicijn alleen in het begin bijwerkingen veroorzaakt, het andere de hele periode dat u het gebruikt. Er zijn ook medicijnen die nog doorwerken nadat u al gestopt bent. U mag dan niet meteen na het stoppen weer gaan autorijden.

Gebruikt u medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden en wilt u wel graag autorijden? Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) beoordeelt of u hiertoe in staat bent. Vul hiervoor eerst een ‘Gezondheidsverklaring’ in met gegevens over uw gezondheid en uw medicijngebruik. Dit kunt u bijvoorbeeld zelf doen wanneer u twijfelt aan uw rijgeschiktheid. Soms vraagt het CBR vanzelf om een Gezondheidsverklaring. Bijvoorbeeld als u rijexamen gaat doen of als u uw rijbewijs wilt vernieuwen en ouder bent dan 75 jaar.

Als het CBR vindt dat u lichamelijk en geestelijk in staat bent om auto te rijden, krijgt u een ‘Verklaring van rijgeschiktheid’. Het kan zijn dat een specialist u eerst moet keuren, of dat u een rijtest moet afleggen.

Ziekten die rijvaardigheid beïnvloeden

Er zijn ook ziekten waarmee u niet zomaar mag autorijden. Bijvoorbeeld epilepsie, diabetes, de ziekte van Parkinson en bepaalde psychiatrische aandoeningen. De medicijnen die u gebruikt bij zo’n ziekte hebben vaak ook weer invloed op de rijvaardigheid. Meld in zo’n geval ook uw aandoening bij het CBR.

Strafbaar bij verminderde rijvaardigheid

U bent strafbaar als u een voertuig bestuurt wanneer uw rijvaardigheid is verminderd door een medicijn. Dat geldt voor automobilisten, motorrijders, bromfietsers en fietsers. Als u in dat geval een ongeluk veroorzaakt, bent u aansprakelijk. Ook kan het zijn dat de verzekering de kosten van het ongeluk niet vergoedt. Meer informatie vindt u op de website Rijveiligmetmedicijnen.nl.

Gebruikt u medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden, maar mag u wel rijden? Of mag u weer beginnen met autorijden? Wees dan extra alert:

  • Stap alleen in de auto als u geen last heeft van bijwerkingen.
  • Drink geen alcohol als u gaat rijden, ook niet 1 glaasje. Daar wordt u extra suf van.
  • Neem een passagier mee. Een ander kan beter beoordelen of u met wisselende snelheden rijdt, slingert of geïrriteerd reageert op andere weggebruikers.
  • Ga uitgerust op weg. Neem na elke 2 uur rijden een kwartier pauze.
  • Rijd bij voorkeur niet ’s nachts of bij slecht weer.

Bron: apotheek.nl